ΕΞΟΧΟΤΑΤΕ
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Η επίσκεψή Σας και η παρουσία Σας στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αστροσωματιδιακής Φυσικής ΝΕΣΤΩΡ περιποιεί εξαιρετικά μεγάλη τιμή σε όλους μας.
Η παρουσία σας εδώ λειτούργησε ως μαγνήτης και προσείλκυσε εις την Πύλο την πολιτική ηγεσία της μακάριας γης της Μεσσηνίας και ένα εκλεκτό μέρος του επιχειρηματικού κόσμου της θάλασσας. Ήλθαν στην Πύλο για να μας βοηθήσουν να Σας τιμήσουμε με μεγαλύτερη ακόμα λαμπρότητα.
Τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό.

Οι φίλοι μας και όλοι εμείς μαζί, Σας καλωσορίζουμε.

Η παρουσία σας εδώ όμως ρίχνει και τους προβολείς της ευθύνης επάνω σε εμάς. Δεν δικαιούμεθα να αποτύχουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε τις άοκνες προσπάθειές μας για να κερδίσουμε το στοίχημα που βάλαμε πριν 15 χρόνια, ότι δηλαδή εκμεταλλευόμενοι σωστά τις φυσικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ερευνητικό, κέντρο πρωτοποριακό διεθνώς όχι ως  ξενοδόχοι της επιστήμης, αλλά ως οικοδεσπότες.
Η Ελλάδα είναι παγκοσμίως πρώτη δύναμη στη θάλασσα. Αυτό όμως πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στην επιστήμη.
Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος, περάσαμε από 40 κύματα. Αυτό το εννοώ κυριολεκτικά και μεταφορικά.
ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ: Διότι παίρνουμε μετρήσεις σε βάθος 4000 με 5000 μέτρα στον βυθό της ανοικτής θάλασσας (Θυμάσαι καπετάν Μιχάλη πόσες νύχτες ξενυχτήσαμε στο καμπούνι του ΘΑΛΗ;) αλλά και
ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ: διότι η Ελληνική πραγματικότητα δεν είναι συνηθισμένη να υποστηρίζει δημιουργικά την υλοποίηση πρωτοπόρων ιδεών αλλά αρέσκεται στην ομφαλοσκόπηση και είναι πολύ παραγωγική στην εξεύρεση  ή την δημιουργία προβλημάτων.
Αλλά σήμερα είναι ημέρα χαράς έτσι δεν θα αναφερθούμε στα προβλήματά μας αλλά μόνον στις επιτυχίες μας διότι κάθε φορά που αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω αμέσως μετά ανασκουμπωθήκαμε και κάναμε δύο βήματα εμπρός.
Το ξεκίνημα μιας νέας επιστήμης δεν είναι εύκολη υπόθεση ειδικά όταν έχει τεράστιες τεχνολογικές δυσκολίες. Αναγκαστικά μαθαίνει κανείς κυρίως από τα λάθη του.
Θα σας μιλήσω λοιπόν για το ξεκίνημα μιας νέας επιστήμης, της ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΝΕΤΡΙΝΩΝ. Επιτρέψτε μου όμως να υπενθυμίσω ότι η παραδοσιακή αστρονομία είναι η αρχαιότερη επιστήμη του Homo Sapiens. Πριν από 5-10 χιλιάδες χρόνια ήταν, στην κυριολεξία, αυτό που αποκαλούμε σήμερα υψηλή τεχνολογία διότι οι προϊστορικοί αστρονόμοι ήταν αυτοί που όρισαν το Ηλιακό Έτος, τις εποχές, τους μήνες και βοήθησαν έτσι αποτελεσματικά τους Γεωργούς να αυξήσουν ή να προστατεύσουν την παραγωγή τους από περιοδικές καταστροφές όπως είναι π.χ. το ετήσιο πλημμύρισμα των ποταμών με το λιώσιμο του χιονιού και η καταστροφή της σοδειάς.
Πριν από μερικούς μόνο αιώνες η χρηματοδότηση της αστρονομίας από τους Βασιλιάδες της Αγγλίας επέτρεψε στους επιστήμονες την κατασκευή τηλεσκοπίων και χρονογράφων, οπότε οι κυβερνήτες των Εγγλέζικων καραβιών μπορούσαν να προσδιορίσουν το Γεωγραφικό Πλάτος και Μήκος, έτσι η Αγγλία εξελίχθηκε στη θαλασσοκράτειρα  Μεγάλη Βρετανία, και οι Βασιλιάδες της έγιναν Αυτοκράτορες, ενώ οι ανταγωνίστριές της χώρες έχασαν τότε το τραίνο της τεχνολογίας και συρρικνώθησαν. Βλέπετε λοιπόν πως μια καθαρά Θεωρητική επιστήμη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας.
Υποθέτω ή μάλλον γνωρίζω πολύ καλά ότι πολλοί από εσάς αναρωτιέστε ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ Η ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΝΕΤΡΙΝΩΝ; μπορώ να κάνω ένα κατάλογο με πάνω από 10 σημαντικά ερωτήματα που μόνο η αστρονομία Νετρίνων μπορεί να απαντήσει ΑΛΛΑ δεν θα τα αναφέρω διότι εμένα με συναρπάζει η βεβαιότητα ότι θα βρούμε φαινόμενα τα οποία δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να περιγράψω διότι δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν.

Κυρίες και Κύριοι

προσπαθούμε να ανοίξουμε ένα καινούργιο παράθυρο, και να κοιτάξουμε σε μια γειτονιά του σύμπαντος που ποτέ, κανείς έως τώρα δεν είχε τη δυνατότητα να κοιτάξει.
Να είστε βέβαιοι ότι θα εκπλαγείτε!
Για να πετύχουμε όμως στην ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΝΕΤΡΙΝΩΝ πρέπει να αναπτύξουμε την ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΑΘΕΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ και αυτό κάνουμε 15 χρόνια τώρα. Ο 21ος αιώνας θα χαρακτηριστεί από την οικονομική εκμετάλλευση της βαθειάς θάλασσας. Εκεί κείται η πλειονότητα των ορυκτών του πλανήτη καθώς και της βιομάζας του. Το μέσο βάθος των Ωκεανών της Γης είναι 3800 μέτρα.
Κυρίες και κύριοι, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Σφακτηρία υπάρχει μια μεγάλη πεδιάδα σε βάθος 3000 μέτρων, λίγο πάρα κάτω μια άλλη στα 4500 μέτρα και λίγο πιο πέρα το φρέαρ των Οινουσών με βάθος 5200 μέτρα, το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Η χώρα που θα αναπτύξει την Τεχνολογία της Βαθειάς Θάλασσας θα κρατάει στα χέρια της ένα από τα βασικά κλειδιά της Οικονομικής Ανάπτυξης του 21ου ΑΙΩΝΑ
Αγαπητοί πολίτες της Μεσσηνίας η Μητέρα Φύση σας προίκισε με ένα σπάνιο οικόπεδο πολύ κοντά στις ακτές σας.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ